dimarts, 19 de febrer de 2008

BERGUEDASFERA: Comencem a enxarxar blocaires al Berguedà

Després de la convocatòria als Blocaires al Berguedà, per tal d´articular i posar en comú el conjunt de blocaires, cal assenyalar que va despertar l´interés mediàtic tant del Berguedà Setmanal de Regio7, que en parlarà més extensament propera setmana, com constar a l´agenda de la passada i de la present setmana al Berguedà Actual i cobrir trobada del Grup promotor per part del Canal Català de Berga, una realitat en xarxa, i es que a dia d´avui, ja hi ha enllaçats a la BERGUEDASFERA, la xarxa de blocs del Berguedà a 35 blocaires coneguts que gestionen a 100 adreces de blocs a títol personal, i a més hi ha uns també interessants 48 blocs de grups socials diversos.
Els blocs personals a la comarca, per la seva heterogeneitat, amb temàtiques diverses (opinió, humor, natura, actualitat, informació, curiositats, muntanyisme, música, mitjans de difusió, poesia, història, política, literatura, sanitat, ensenyament, llengua catalana, reivindicació, tecnologia...) a nivell de blocs personals.
I a nivell de blocs de grups socials, la diversitat és també esclatant ( solidaritat, gent gran, associacions diverses, juvenil, esportives, colles d´amics, escolars, de diables, escatològics, grups de rock i fins i tot d´un ajuntament) que comencen a reflexar a la xarxa, un dinamisme social sovint desconegut, encara per una part de la societat el Berguedà, en la seva versió virtual.
Aquest dinamisme a mida que es generalitzi l´utilització de les noves tecnologies TIC farà que la popularització dels blocs esdevingui quotidià i un recurs útil i sense intermediaris i en plena llibertat per comunicar i interelacionar persones i societat i aprendre a millorar les eines virtuals dels weblocs 2.0. I treballar en comú a través del Fòrum XARXA BERGUEDÀ, per anar engegant iniciatives i propostes , a partir de les disponibilitats de cadascún dels membres interessats/des.
En la trobada del Grup promotor que impulsa el que us escriu, Moisès Rial , m´acompanyen inicialment els blocaires que han mostrat , de moment, interès per la iniciativa amb companys/es blocaires que gestionen blocs de la comarca: en Quirze Grifell, Benigne Rafart, Abel Caldera, Josep Saña, Xavi Parcerissa, Kun Huysmans, Mariona Linares, Pep Rafart, Xavi Rusiñol Escrius, Josep Grifoll, Pep Cara .... obert a tots/es els blocaires de la comarca.
En la trobada del Grup promotor ens vam marcar el repte de difondre la BERGUEDÀSFERA, amb una marca pròpia que distingeixi els Blocaires al Berguedà en Xarxa, la BERGUEDÀSFERA.
I anirem treballant per tal d´articular propostes noves, un fòrum de tecnologia blocs 2.0, com la realització d´unes jornades de la BERGUEDÀSFERA, per més endavant.
A mida que es vagin incorporant de nous, podem anar completant noves propostes, que en el seu moment ja farem públiques.
Al Berguedà tenim el repte de generalitzar les noves tecnologies, el proper pla per generalitzar la banda ampla a tots els nuclis majors de 50 habitants, no donarà excuses perquè la majoria de municipis tinguin nous espais a la xarxa i per tant blocaires nous
Es va parlar de que progressivament, també estem oberts a col.laborar amb col.lectius, entitats i institucions diverses per contribuir a superar l´analfabetització digital a través de difondre les virtuts de les eines de comunicació personal i col.lectives com són els blocs a internet 2.0 , que per la seva agilitat, possibilitats d´ús de medis visuals, fotogràfics, de video i de llibertat d´expressió, sens dubte cada cop més s´aniran popularitzant, també al Berguedà, i així ens anem posant en pla d´igualtat amb d´altres Xarxes de blocs d´arreu dels Països Catalans, com les veïnes de la Bagesfera , Blocaires d´Osona, o Blocs del Pirineu, dins aquesta àmplia àgora global virtual que esdevé internet, un món per dir la teva, que llegeix un 15% de la població habitualment i que cada cop es popularitza més i és utilitzat com a eina de comunicació, de coneixement i de futur que no hem de renunciar a ser-hi a cadascun dels 31 municipis del Berguedà.

Moisès Rial
Coordinador de la BERGUEDÀSFERA